
Karamürsel rüzgar enerji santralı (RES) projesi ikinci kez iptal edildi. Kararda, projenin kuş göç yolu üzerinde olduğu, orman ekosistemini parçaladığı ve mevcut imar planlarına aykırı olduğuna dikkat çekildi.
İlk tartışmaların 2020 yılında başladığı Ruzen Elektrik Üretim ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılacak olan Karamürsel RES projesine çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Bölge halkının itirazı üzerine, projenin kuş göç yolları üzerinde olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bunun üzerine şirket alanını değiştirerek tribün sayısı 12’den 9’a düşürmüş inşaat çalışmalarını sürdürmüştü. 2021’de ise Karamürsel Belediyesi şirketin, kaçak yapı yaptığını tespit etmiş ve türbin inşaatını mühürledi.
Bölge halkının itirazlarını haklı bulan Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, ÇED gerekli değildir kararını iptal etti. Şirket ise kararı temyize götürdü. Danıştay 6. Dairesi ise itirazları reddederek alt mahkemenin kararını onadı.
BİLİRKİŞİ RAPORU: İMAR PLANLARINA AYKIRI
Bölge halkının mücadelesiyle proje iptal edilirken devreye muhalefetin 5’li çete olarak adlandırdığı grubun üyesi Cengiz İnşaat girdi. Şirketi devralan Cengiz, projeyi sürdürmek için tekrar başvuru yaptı. Tribün sayısını 6’ya düşüren, alanını değiştiren Cengiz’e, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Mücadeleyi sürdüren Kayınormanı Derneği, ÇED olumlu kararının iptaline ilişkin dava açtı. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Bölgede yaptığı incelemelerin ardından hazırlanan rapor mahkemeye sunuldu. Raporda; projenin göç kuşları üzerinde olumsuz etkisi olacağı, orman habitatı özellikle kayın ormanlarına zarar vereceği ve imar planlarına aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Mahkeme bunun üzerine ÇED olumlu kararını iptal etti. Kararın ardından Kayınormanı Derneği yaptığı açıklamada, temyiz yolunun açık olduğunu hatırlattı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Karar kesinleşinceye kadar da firmanın bölgedeki her türlü çalışmalarını durdurması konusunda takipçi ve gerekirse de şikayetçi olacağımızı, hem firmaya hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na noter kanalıyla ihtar etmek için hazırlık yapıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz de, Cengiz Holding tarafından bir oldu bittiye getirilerek yapılmış olan türbinlerin sökülerek bölgeden çıkartılmasını sağlamak olacaktır. Böylece, daha projenin yapım aşamasında Samanlı Dağları ekosistemine verilen zararın, doğanın kendini onarma gücü tarafından zaman içerisinde giderileceğine inanıyoruz. Samanlı dağları ve kayın ormanları sahipsiz, üzerinde yaşayan canlılar kimsesiz değildir. Bölgemizin ve ülkemizin doğasını koruma ve geliştirme konusundaki çabalarımız artarak sürecektir.”

-
Karamürsel Belediyesi araç filosunu güçlendirdi
-
Karamürsel İzmit hattına zam geldi
-
Karamürsel'e Ortak Akıl Çalıştay'ından Karar
-
Karamürsel esnaflarından Cevat Sarı, hayatını kaybetti
-
Karamürsel Belediye Meclisi toplandı: 2025 yılı kesin hesabı karara bağlandı
-
Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin düzenlediği Geleneksel Bahar Şenlikleri
-
Karamürsel’de kayıkta hareketsiz halde bulundu!
-
Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Ahmet Öz: “Annelerimiz Toplumun Vicdanıdır”
-
Saadet Partisi Karamürsel İlçe Teşkilatından “Güçlü Şehir Çalıştayı”
-
Kadınlar Matinesi Karamürsel Dereköy’de
-
Karamürsel’de baba ve oğul cinayeti davasında sanığa ev hapsi çıktı
-
Karamürsel Belediyesi’nde meclis toplantısı gerçekleştirildi
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın
Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun
FIRSAT DETAYI
Kocaeli Bilişim'den Kampanya
Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor
FIRSAT DETAYI-
Uluslararası Gazeteciler Cemiyeti UGC Hatay Şubesi’nde Gazetecilerden İlk Kadın Başkan Suna Zeytun seçildi
-
Karamürsel Belediyesi’nden Yangın Mağduru Aktekin Çiftine Tam Destek
-
Uluslararası Gazeteciler Cemiyetinden Eğitim Çalıştayı
-
Karamürsel Ereğli Mahallesi’nde Ev Alevlere Teslim Oldu
-
Karamürsel’de gece yarısı yangın
-
Karamürsel'de Buğdem Börek Pide Salonu Hizmete Açıldı

Kocaeli Bilişim Zirvede
Altınova Belediyesi Basın Gezisi
Kocaeli Bilişim Futbol Takımı




USD
EURO