E-POSTA :
WEB : www.karamurselaktifhaber.com



Yenimahalle’de Kış Başkadır

Gerek dünyanın, gerek Türkiye’nin ve gerekse Ankara’nın dört bir yanına dağılmış olsa da müşterek geçmişleri ile adeta büyük bir aile olan Yenimahallelileri bir araya getiren bir sebep mutlaka bulunur.

Günümüzde genel olarak bu türden bağlılık kavramlarının azalmasının aksine, Yenimahalle’de birbirlerinin sağlık haberlerinden haberdar olmak adına adeta bir “yoklama” geleneği vardır.

Her haftanın Salı gününde Yenimahalle Ragıp Tüzün Caddesi, 5. durakta bulunan Fiskos Cafe, yaz-kış mahallede bulunan eski-yeni sakinlerin birbirlerini yoklama mekanıdır.  

Tahta kaldırımlar ve arnavut taşları ile döşenmiş olan Taşkın Sokak’ta varlığını 1964 yılından beri sürdüren Çalıkuşu Lokantası’ndaki toplanmalar ise her ayın son Cuma akşamında gerçekleşir.

Babadan oğula geçen ve halen oğul Mustafa Kemal Acımert tarafından işletilen değil sadece Yenimhalle’nin, Ankara’nın sayılı mekânlarından olan lokantanın öyküsü ise oldukça ilginçtir.

Kemal Beyin babası İbrahim Acımert, Cumhuriyet’in ilk yıllarında memleketi olan Rize – Pazar’dan Ankara’ya gelir ve Rus Georges Karpovitch tarafından işletilen dönemin ilk modern bar-restoranı olan ‘Karpiç’ lokantasında çırak olarak işe başlar. Karpiç’te yükselme şansının olmadığını gören İbrahim Acımert, Atatürk Orman Çiftliği’nde bulunan ‘Merkez Lokantası’na geçer ve burada ‘protokol garsonu’ olarak çalışmaya devam eder. İbrahim Bey, edindiği tecrübeler ışığında kendi lokantasını açarak yoluna devam etmeye karar verir. Adını Merkez Lokantası’nda çalıştığı dönemde orada müzik yapan ‘Çalıkuşu’ adlı grubun bu lokantanın açılışına şarkı söyleyerek katkıda bulunmasından alıyor. 15 Ocak 1991 yılında aramızdan ayrılan İbrahim Acımert’in misyonunu bugün oğlu Kemal Acımert devam ettiriyor.”

Leziz sunumları ve otantik dokusu ile sanatçı ve yapımcıların da ilgisini çeken Çalıkuşu, bir dönemin TRT adına çekilen dizilerinden “Ferhunde Hanım Ve Kızları” nın da mekânı olmuştur.

Her ayın son Cuma akşamında Çalıkuşu’nda toplanan Yenimahalle’liler ve Mustafa Kemal Lisesi mezunları, 6 Aralık tarihinde özel bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.

Ömer F. Oyal’ın yazıp, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Hakan Çimenser’in yönettiği ve birbiriyle bağlantılı bir üçlemeyle tamamlanacak olan “Uçmak - Hezarfen Ahmed Çelebi” oyununun Ahmed Çelebi’si (Tolga Evren), Lagâri Hasan’ı (Emir Çiçek), Evliya Çelebi’si (Fikret Urucu), Yusuf Ağası (Orhan Kurtuldu), Ayşe Hanımı (Ebru Unurtan) ile Süleyman Efendisi (Erdoğan Aydemir) kalabalık kadrosu ve İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Sayın Kubilay Karslıoğlu ile Çalıkuşu’ndaydı.

Erdoğan Aydemir’in, okyanusa yelken açan oğlu Egecan Aydemir ile burcu burcu özlem kokan bir buçuk yıllık ayrılığın ardındaki buluşması ise gecenin özel anlarından biri idi.

Baba oğulun, Nazım Hikmet’in duygu dolu
Çok yorgunum,
Beni bekleme kaptan
Çok yorgunum,
Beni bekleme kaptan
Seyir defterini başkası yazsın
Seyir defterini başkası yazsın
Çınarlı, kubbeli, mavi bir liman
Beni o limana, çıkaramazsın
Beni o limana, çıkaramazsın
Çınarlı, kubbeli,…
” düeti ise duyulmaya değerdi.

13 Aralık Cuma akşamında Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde perdenin açılışından kapanışına kadar; Fırat Akarcalı’nın müthiş müzikleri, Orçun Okurgan’ın harikulade koreografisi, Akın Yılmaz’ın şahane ışık tasarımı, minyatür sanatçısı Hilal Arpacıoğlu’nun enfes yansımaları, Şirin Dağtekin Yenen’in başarılı sahne tasarımı ve Çevren Sarayoğlu’nun hiçbir detayı atlamadığı kostümleri ile her bir oyuncunun, özellikle Tolga Evren’in Ahmed Çelebi performansı ayakta alkışlanacak muhteşemlikte idi.

Eklemek isterim ki Fuaye alanında birçok operada başrol oynamış, konser, plak, radyo ve TV programları gibi 900 civarında etkinlikte bulunmuş olan ünlü Tenor Prof. Pekin Kırgız ile tanışabilme onuruna erişebilme şansını yine bu gece buldum.

Sanat’ı bizlerle buluşturan Erdoğan Aydemir, size ve nezdinizde Uçmak-Hezarfen Ahmed Çelebi oyununda A’dan Z’ye emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Dünya ve özellikle Yenimahalle sizlerle daha güzel ve daha anlamlı.
Alkışınız bol olsun ve perdeniz hiç kapanmasın.

Kültürle, Sanat’la, kardeşlik ve sevgi duyguları ile harmanlanan buluşmaları ile bir başkadır Yenimahalle’de kış mevsimleri.

Çünkü bu buluşmalar, yapmacıksız ve çıkarsız özlem kokar, hasret kokar, samimiyet kokar

Yenimahalle’nin unutmayacağı Sinan Bengier, Erol Atar, Levent Kırca, Atilla İçli, Müge Oruçkaptan, Nalan Altınörs, Yaman Törüner, Erdal Çelik, Gülgun Feyman, İclâl Aydın, Nuray Yılmaz, Melih Gümüşbıçak, Cemile Kutgün, Levent Niş, Yeşim Salkım, Asuman Krause, Cenk Eren, Bergen, İsmail Hakkı Şen, Zafer Ergin, Yurdaer Doğulu, Zülfü Livaneli, Derya Sazak, Yıldırım Bekçi, Hakkı Erkök, Tansel Öngel, Başak Sayan, İlhan Feyman, ERDOĞAN AYDEMİR, Nurettin Çamlıdağ, Cezmi Başeğmez, Şahsuvar Aktaş, Serhat Özcan, Tunca Bengin, Erol Büyükburç Beyazıt Öztürk gibi değerli isimlerden bugün hayatta olmayanların yıldzlar yoldaşları olsun.
Yenimahalle’yi unutmayanlara da Yenimahalle’den selam olsun.

 

Aşkım TAN
16.12.19 - Ankara






 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı