E-POSTA :
WEB : www.karamurselaktifhaber.com



İKTİDAR OYUNLARI

İktidar öyle sihirli bir sözcüktür ki tarihten günümüze cereyan eden pek çok entrika, türlü yazılara ve senaryolara ilham kaynağı olmuştur.

20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen kalemleri arasında bulunan George Orwell’in ifade ettiği gibi: “İktidarın tadını alanların önemli bir kısmı, bu konumu kaybetmemek için deri değiştiren yılanlar gibi her gün başka kimliklere bürünürler.”

Dünyada ve ülkemizde taht oyunlarını konu alan “Game Of Thrones”, “Muhteşem Yüzyıl” ya da “Diriliş Ertuğrul” gibi yapımlar her dönemde ilgi ile izlenmiş ve izlenmeye de devam edilecektir.

Kimi kan içen, kimi asker öldüren kimi toplu katliamlara imza atan zalim liderlerle doludur dünya tarihi ve bu zalimliklerin altındaki tek gerçeğin adı “İKTİDAR”dır.

İşte size tarihten birkaç örnek:

Qin Shi Huang
Hükümdarlık süresi: M.Ö. 247-210
İlk Çin İmparatoru olup, Çin Seddi’ni inşa ettiren isimdir ve Çin Seddi'nin yapılışı sırasında tam 6 bin askerini çeşitli nedenlerden dolayı öldürtmüştür.

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus
Hükümdarlık süresi: M.S. 37-41
İmparator olmak için erkek kardeşlerini öldürüp kız kardeşlerine tecavüz ederek ardından kız kardeşlerini satmıştır.

Wu Zetian
Hükümdarlık Süresi: M.S. 690-705
14 yaşında iken tahta çıkan ve Çin tarihinin tek kadın İmparatoriçesi, ailesinden dahi olsa rakiplerini sürdürerek, işkence ederek uzaklaştırmış ve ülke sınırlarını Kore'ye kadar genişletmiştir.

Cengiz Han
Hükümdarlık Süresi: 1206-1227
9 yaşında iken babası zehirlenerek öldürülen Moğol İmparatoru Cengiz Han, toplu halde sivilleri ve Harzemşahlar Devleti'ndeki Aristokratları öldürten acımasız bir İmparatordu.

Tomas de Torquemada
İspanyol Engizisyonu Lideri:1483-1498
İspanya Kralı V. Ferdinand döneminde Engizisyon başkanlığı yapmış, yaklaşık olarak 2 bin kişiye verdiği işkence kararı ve zalim kişiliği ile tarihe adını yazdırmıştır.

III. Vlad (Kont Drakula ya da Kazıklı Voyvoda)
Hükümdarlık süresi: 1448; 1456-1462; 1476
Eflak Beyliği hükümdarı III. Vlad, düşmanlarını kazıklara çakarak işkence ederek öldürmesi ile tarihe geçmiştir.

Çar Ivan Grozni (Korkunç Ivan)
Hükümdarlık Süresi: 1547-1584
Hükümeti yeniden kurarken tüm Aristokratları devre dışı bırakan, ilk eşinin ölümünden sonra tüm aileleri ortadan kaldırtan, düşmanlarını suda boğan, kaynar suya atan, emrinde çalışanların gözünü oyan ve kendi oğlunu ise elleriyle öldürmesi ile bilinir.

I. Mary (Kanlı Mary)
Hükümdarlık Süresi: 1553-1558
Kral VIII. Henry'nin tek çocuğu olan Mary tahta geçtikten sonra yüzlerce Protestan'ı katletmiş ve bu nedenle adı “Kanlı Mary” olarak anılmıştır.

Elizabeth Báthory (Kanlı Kontes)
Hükümdarlık Süresi: 1590-1610
Kanlı Kontes 600 köylü genç kızı işkence ederek öldürtmüş, genç ve güzel kalmak için bakire kanı içmiş, kızların etini ısırarak türlü işkencelerle kanlarını küvette toplamıştır.

Maximilien Robespierre
Hükümdarlık Süresi: 1789-1794
Fransız Devrimi'ne katılan en etkili isimlerden olup, bu dönemde pek çok insana aşırı şiddet uygulamıştır. Halkı onu “Bozulmaz, satın alınamaz, yıkılmaz” olarak adlandırsa da Fransız devrimine karşı gelebilecek herkesten kurtulma kararı almış, bu kurtulma isteği birçok insanın ölümüyle sonuçlanmış ve dönem “terörün saltanatı” olarak anılmıştır.

II. Leopold
Hükümdarlık Süresi: 1865-1909
Kongolulardan kurduğu koloniyle insanları köle olarak kullanmış, kadın ve erkek olarak ayırdığı köleleri “bazı” kurallara göre işkenceyle öldürterek döneminde nüfusun %50'sinin ölümüne neden olmuştur.

II. Nikolay ya da Nikolay Aleksandroviç Romanov
Hükümdarlık Süresi: 1896-1917
Rusya’da 3 milyondan fazla insanın ölümüne doğrudan sebep olmuştur ve yaptığı katliamlardan dolayı “Kanlı Nicholas” olarak ta bilinir.

Benito Mussolini
Hükümdarlık Süresi: 1922-1943
Şiddet içeren bir yönetim sistemine sahip olan Mussolini yönetiminin düşmesi üzerine “Temizleme Kampına” toplattığı 35 bin kişiden 18 binini katletmiştir.

Adolf Hitler
Hükümdarlık Süresi:1933-1945
Almanya'da iktidar olan ve Alman ırkından olmayan insanları zorla, işkence ederek ölene dek çalıştırmış, “Üstün Irk” yaratma planı nedeni ile tam 11 milyon insanın katledilmesine neden olmuştur.

İdi Amin
Hükümdarlık Süresi:1971-1979
General Amin, 8 yıllık hükümdarlığı döneminde Uganda'da yaklaşık 300 bin sivili katletmiştir.

Augusto Pinochet
Hükümdarlık Süresi: 1973-1990
Amerika desteğiyle Şili'de Allande hükümetini deviren Pinochet, 35 bin kişiye işkence yaparak öldürtmüştür.

Nicolae Ceaușescu ya da Nikolay Çavuşesku
Hükümdarlık Süresi: 1964-1989
Securitate” denilen gizli polis Çavuşesku’nun halkı bastırmak için en önemli kırbacı olmuştur. Dinlenen telefonlar, sokağa çıkma yasakları en hafif silahlarıymış. Securitate, işkenceden ölüme uzanan yöntemleriyle derin bir paranoya ortamı yaratarak halkı sindirmiş, kadın-erkek-çocuk ayrımı yapmaksızın herkese dehşet saçmışlardır. Çavuşesku’nun 25 uzun sene başta kalmasını sağlayan en önemli faktörün bu teşkilat olduğu söylentiler arasındadır.

İnsanlık tarihinin en kanlı diktatörlerinden bir isim daha… Bu isim, iktidara geldiği ilk beş yılda 5 milyondan fazla insanı idam ederek ya da işçi kamplarına göndererek ölümlerine neden olmuştur. “İleri Büyük Atılım” ve “Kültür Devrimi” adında iki sosyal proje ile Çin’in süratle endüstriyelleşmesi programlarının uygulamasında 20 milyondan fazla insanın açlıktan ölmesine sebebiyet vermiştir, Sonrasında mı?  “Sosyalist Eğitim” hamlesi adı altında kendisine muhalif entelektüelleri öldürmeye başlamış ve bu program sonucunda da 4-7 milyon insanın ölümüne neden olmuştur. “100 Çiçek Harekâtı” ile 30 milyon insanın bir kaç ay içinde açlıktan ölmesine neden olan ve katlettiği insan sayısı 50 milyondan fazla olan Mao Zedong’u;

Lenin’in ölümü ile 1924′te Sovyet lideri olarak İktidara gelen ve tarım üretimini yok ederek korkunç bir kıtlığa sebep olurken Ukrayna’da 10 milyondan fazla insanın açlıktan ölümüne neden olan… 1930′ların sonuna doğru “Büyük Temizlik” adını verdiği bir girişimi ile birlikte kendisine muhalif insanları ortadan kaldıran bir paranoyak Josef Stallin’i,

Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri’nin Orgenerali ve Japonya’nın 40. Başbakanı, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin’de ve Güneydoğu Asya’da soykırım yaparak 5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Hideko Tojo’yu,

Kamboçya Komünist Harekâtı” lideri olarak bilinen ve iktidara geldikten sonra ülkede bir temizlik yapmaya karar veren bir diktatör daha… Yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne yol açarak halkın köylerini terk etmelerine, onları çok zor şartlar altında çalışmaya zorlayan, insanları tam olarak köle koşullarında çalıştıran, çok az sağlık hizmeti sağlayan ve pek çoğunu idam ettirerek Kamboçya nüfusunun yaklaşık 1/5′ini öldüren Pol Pot’u;

Hayatı boyunca sayısız çatışmaları kışkırtan, soykırımlar yapan ve 2 milyon civarında insan öldürdüğü tahmin edilen Saddam Hüseyin’i;

Kuzey Kore’ye Komünizmi getiren ve katı Diktatörlük kuralları uygulayan bir lider olan ve aynı zamanda oğluna da Diktatörlük devreden tek Komünist lider, açlıktan, hastalıktan, bakımsızlıktan kırdırdığı insanların yanı sıra idamları ve suikastları ile yaklaşık 1,6 milyon Korelinin ölümüne neden olan Kim il-Sung’u;

Sanayileşme adı altında köylülere işkence eden, tarımsal faaliyetleri durdurarak çok büyük bir kıtlığa sebep olan ve öldürdüğü insan sayısının tahminen 400 bin ile 1,5 milyon arasında olduğu düşünülen Etiyopya eski Devlet Başkanı Mengistu Haile Mariam’ı;

Nijerya iç savaşına neden olarak bu savaşta 1 milyon sivil ve 100 bin askerin hayatını kaybetmesine neden olan Yakubu Gowan’ı; insanlığa ve dünyaya çektirdikleri acılardan dolayı hatırlamamak, yeryüzüne yapılabilecek en büyük ayıplardan biri olacağı düşüncesindeyim.

Oralarda var da bizde yok mu? Hafızalarımızı hemen tazeleyelim…
Osmanlı döneminde rekor 19 erkek kardeşini ve 1 oğlunu öldürten III. Mehmet'tedir.
Çocuklarının tahtta oturması için her şeyi göze alan Hürrem Sultan'ı ve tahtta hak iddia edebilmeleri için büyüyüp güçlenmelerini sağlamak amacı ile Avrupa'ya para karşılığı satılan Şehzadeleri de unutmamak gerekir.

Bir de madalyonun diğer bir yüzü var ki…

Denemeyi bilene imkânsız yoktur.” diyen Büyük İskender,
Ülkeler kılıçla alınır ancak adaletle korunur.'' diyen Timur,
Ya bir yol bulacağız, ya da bir yol yapacağız.'' diyen Hannibal Barca,
ya da
Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” diyen eşsiz başkomutan Mustafa Kemal Atatürk gibi değerlerini tarihe altın harflerle yazdıran liderler geçmiştir bu dünyadan.

Ancak ne acıdır ki tarihte iyilikleri ile anılan hükümdarlar neredeyse bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdadır.

Ya günümüzde hüküm süren liderler, onlar tarihte nasıl anılacaklardır dersiniz?

Ne de olsa genel olarak, “güç kimde ise, zalim odur.

 

Aşkım TAN
05.03.2019




 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı