UZMAN PSİKOLOG DİLA DEMİR İN KÖŞE YAZISI..

Çocukları koruyabilmek için öncelikle ebeveynlerimizin kendi olumsuz duygu, düşünce ve davranışlarını koruyabilmesi gerekir.

 Eğer kendi kaygı ve korkularımızı yatıştıramıyorsak değerli okuyucularım;

Tüm bu olumsuz duygular beden diliyle çocuklarımıza aktarılıyor.

 Evet, aynı virüs gibi duygular da bulaşıcıdır! Çocuklar duygular konusunda etrafındaki kişileri örnek alır. Bu kişiler öncelikle anne, baba ya da çocuğa bakım veren kişilerdir. Ebeveynlerin sözel olarak söylediklerini çocuk dünyası kulak ardı eder.

 Bunu zaten deneyimleşişsinizdir. Çocuklar ‘’aman oğlum elleme, aman kızım elini yıka, uslu otur’’ gibi söylemlerden çok;

EBEVEYNLERİNİN DAVRANIŞLARINI ve TUTUMLARINI zihinlerine kaydeder. Burada çok önemli diğer nokta da; anne ve babanın davranışlarının tutarlı olması gerekir, yoksa çocuklar bunu koz olarak kullanabilirler. Psikoterapi seanslarımda da çok sık değindiğim konulardan biridir bu; anne-baba-çocuk üçgeninde etkili ebeveyn olabilmek. Eğer sizler kaygılıysanız çocuğa yansıtmamaya çalışsanız bile çocuk bu duyguları beden yoluyla alır.

Çocuklar kaygılarını yetişkinler gibi ifade edemedikleri için DAVRANIŞ BOZUKLUĞU geliştirirler. Bunlar; altını ıslatma, GECE KORKULARI, tırnak yeme, parmak emme, kekeleme, uyku ve yeme bozukluklarıdır.

Çocuklarla bu korkuları konuşurken kendi korkunuzu bulaştırmadan kısa ve net cevaplar verin. Kendi korkularınızı yetişkin bir kişiyle konuşun, kaygısı yüksek olan kişilerden uzak durun, eğer kaygınız rahatsız edici boyuta ulaştıysa bizlerden psikolojik destek alabilirsiniz. (COVİD-19 sürecinde seanslarımız Online Terapi olarak devam ediyor.)

Çocuklarla konuşurken UMUT ve GÜVEN veren bir şekilde konuşun çünkü bu onların psikolojik gelişimi için önemlidir. Haberleri izlerken kontrollü izleyin, çocuklar haberlere maruz kalmasın. Bir köşede sessizce oyuncağıyla oynuyor gibi dursa da sizi duyuyor!

Çocukların tüm sorularına yanıt vermeye çalışın. Somut ve net olsun. Mesela ‘’virüs sebze ve meyveleri hiç sevmez, bu virüs bir çeşit grip virüsü’’ gibi..

Ellerini yıkarken tehdit edici ifadeler kullanmayın. Anneanne ve dedelerini görmek istediklerinde ‘’ annecim anneannenin vücudu biraz yaşlı ve yorgun ve bu sürede biraz dinlenmeye ihtiyacı var.’’ Diyebilirsiniz.

 Her zaman çocuğunuzun yanında olduğunuzu, bu sürecin geçici olduğunu ara ara hatırlatın.

Sevgiyle..

UZMAN PSİKOLOG/PSİKOTERAPİST PEDAGOG /AİLE-ÇİFT TERAPİSTİ

DİLA DEMİR

www.dilademir.com

https://www.instagram.com/psikologdilademir

 

 

 



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı