Başkan Mehmet Ata Doğan” Kocaeli Engelli Dernekleri Federasyonu ve Kocaeli İl Engelli Meclisi olarak, engellilerin hayata eşit ve özgür katılımını önemsiyoruz. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında kutlamak yetmez, engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir.

 

 Ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımız yaşamaktadır. Erişilebilirlik, bağımsız yaşam, katılım gibi hakları güvence altına alan ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanması oldukça önem arz etmektedir. Hiç kuşku yok ki, son 15-20 yıl içerisinde ülkemizde engelli haklarıyla ilgili önemli mesafeler kat edilmiştir. Engelliler Yasası’nın 2005 yılında kabulünden sonra 2009 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi yürürlüğe girerek ulusal mevzuatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Engellilere ilişkin mevzuat, bazı eksiklikler olmakla birlikte önemli oranda tamamlanmıştır. Bugün sorun, esas itibariyle bu mevzuatın hayata geçirilmesi ile ilgilidir.Mevzuatımız ne denli gelişkin olursa olsun engellilerin hayatında değişiklik yaratamıyorsa bir anlam ifade etmemektedir. Ne yazık ki, yasaları uygulayan kurumların ve bürokratların engellilerle ilgili yeterince bilgi sahibi olmayışı; fiziksel çevreye, ürünlere ve hizmetlere erişimin önünde ciddi engeller yaratmaktadır.

 

Mevzuatın hayata geçirilmesindeki problemlerin yanı sıra bazı yasaların/kanunların da bir an evvel değişmesi gerekmektedir. Bunlardan ikisi ise 2022 ve 2828 sayılı kanunlardır. 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda engellilere muhtaçlık ve bakım aylığı bağlanırken hane halkı gelirinin esas alınması uygulamada mağduriyet yaratmaktadır.Mevzuattaki bu koşul engelli bireyleri, birlikte yaşadığı hane bireylerine bağımlı kılmakta, engelli bireyin hiçbir geliri olmadığı halde hane gelirini hesaplayarak sanki bireyin geliri varmış yanılsamasına neden olmaktadır.

 

Engelliler Konfederasyonu’nun 52 ilde yerel engelli meclisleri kurulması hedefiyle yürütmekte olduğu Türkiye Engelliler Meclisine Doğru projemiz kapsamında “Bir Tek Sözün Yeter! Engellilerin Hayatına Değer!” kampanyamızla 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda değişiklik istiyoruz! Taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, anayasamız gereği kanun hükmündedir. Bu sözleşmeden doğan yükümlülüklere dayanarak; bakım desteği ve muhtaçlık aylığı bağlanacak engelli bireylerin tespitinde, hane halkı toplam geliri yerine bireyin bizzat fiilen eline geçen gelire bakılması yönünde bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Muhtaçlık aylığı ve bakım ücreti bağlanırken engelli bireyin birlikte yaşadığı tüm kişilerin gelirinin değil, engelli bireyin kendi gelirinin esas alınmasını istiyoruz.

 

9 Benzer Kanun Teklifi Komisyonda Bekliyor! 2022 ve 2828 sayılı kanunlar ile ilgili şu an mecliste tam 9 kanun teklifi önerisi var! Plan ve Bütçe Komisyonunu ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunu, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı acilen göreve çağırıyoruz. BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve anayasamızla çelişen bu durumu düzelterek yüz binlerce engelli vatandaşımızın hayatını etkileyecek yasa değişikliğinin bir an evvel gerçekleştirilmesini istiyoruz. Engelliler Haftası’nda Engelliler İçin Erişilebilir, Yaşanabilir Bir Türkiye İstiyoruz! Sadece özel günlerde, haftalarda değil; engellileri her zaman gören ve gözeten, duyan ve duyuran, hatırlayan ve hatırlatan, anlayan ve anlatan bir yaklaşımın benimsenmesini istiyoruz”

 

Mehmet Ata Doğan

Kocaeli Engelli Dernekleri Federasyonu Başkanı

Kocaeli İl Engelli Meclisi Başkanı 

 



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı