SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Bilimsel Araştırmalara Işık Tutuyor.

 SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Klinik Araştırmalar Etik Kurulu,  Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucu kurularak çalışmalarına başladı. Kurul,  klinik araştırma yapacak kişilerin çalışmalarına doğru şekilde yön vererek kolaylaştırmayı ve ülkemize bilim konusunda önemli katkılar sağlamayı amaçlıyor.  

 Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu,  şubat ayında ilk toplantısını gerçekleştirerek raportör ve başkan seçimi gerçekleştirildi.  

 Etik Kurul Nedir?

Etik kurullar tıbbi cihaz ilaç ve tedavi yöntemlerinin değerlendirilmesi için yapılan bilimsel araştırma ve çalışmaların, etik yönünden uygunluğunu inceleyen aynı zamanda çalışmalara katılan gönüllülerin haklarını ve güvenliklerini koruyan bağımsız kurullardır.

 Yaklaşık 20 Dosya Karara Bağlandı

Etik kurulların, ülkemize bilim konusunda katkı sağlamak için önem arz ettiğini belirten Kurul Başkanı Op. Dr. Alper Gültekin “Kurulma aşaması öncesinde yaklaşık altı aylık bir süre boyunca çok yoğun gayret ve özverili çalışmalar gerçekleştirildi. Kurulduktan sonra Başkan ve Raportör seçimini yaparak çalışmalara başladık.  Şimdiden yaklaşık 20 dosyayı karara bağlamış bulunmaktayız. Kocaeli’ de daha önce sadece Kocaeli Üniversitesi’nde mevcut olan Etik Kurulun hastanemizde de kurulması hastanemiz, İlimiz ve Bölgemizdeki klinik araştırma yapacak kişilerin yapacakları çalışmalara yön vermek açısından önem arz etmektedir” dedi.

 Birçok Öğretim Üyesi Yer Alıyor

SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi op. Dr. Hüseyin Şaşkın, etik kurulda, başkan ve raportör dışında dahili ve cerrahi branşlardan bir çok öğretim üyesinin bulunduğunu aktararak “Farmakolog, Avukat, Biyomedikal mühendisi ve Sivil üyenin de bulunduğu toplam 15 üyeden oluşan etik kurulumuza; bireysel akademik çalışmalar, tez ve doktora çalışmaları, tıbbi cihaz ve ilaç çalışmaları konusundaki etik onaylar için başvurulabiliyor. Etik kurullar aynı zamanda yapılan çalışmaları inceleme ve yerinde görme yetkisine sahiptir. Kurul görevi iki yıl sürmekte ve iki haftada bir olarak toplanmaktadır. Şu an itibariyle öncelikli olarak hastanemiz ve Sağlık bakanlığı kurumları olmak üzere bölgemiz ve tüm ülkemizdeki bilimsel araştırmalarda etik kurul onayları için yapılan başvuruları kabul edilmektedir. Başvuru için kişiler, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi web sayfasındaki klinik araştırmalar etik kurulu portalından ulaşabiliyorlar” dedi.

 

Emeği Geçenlere Teşekkür

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ise etik kurulun konusunda bölgemizde ciddi bir açığı kapatacağını ve bilimsel araştırmaların önünü açacağını aktardı. Ergüney,  “Kurula gelen başvuru dosyaları üyelerimiz tarafından itina ile incelendikten sonra usul, etik uygunluk ve bilimsel yarar-zarar risk analizi açısından değerlendirilerek,  kişilere 15 gün içerisinde düzeltme gerekiyorsa düzeltme, kabul edildiyse kabul konusunda cevap yazıları ulaştırılıyor. Etik kurulun kurulması aşamalarında özverili çalışmaları nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi çalışanlarına özellikle Filiz ve Sevim hanıma, Sağlık Hizmetleri Başkanı Onursal Varlıklı’ ya ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Op. Dr. Alper Gültekin (Başkan), Dr. Öğr. Üyesi Hamdi Taner Turgut (Başkan Yrd.), Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Düzyol (Raportör), Sivil Üye Aziz İnci (Emekli Vali Yardımcısı), Doç. Dr. Canan Balcı, Doç. Dr. Dinçer Aydın, Uzm. Dr. Emine Bektaş, Uzm. Dr. Mustafa Çakır, Dr. Öğr. Üyesi Rahime Aydın Er, Doç. Dr. Selahattin Genç, Avukat Semra Birinci, Doç. Dr. Şadiye Nuray Voyvoda, Doç. Dr. Tolga Aksu, Biyomedikal Mühendisi Uğur Osmanoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ünal Türkay.




 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı