17 yıl önce, 17 Ağustos 1999 sabah 03.02’de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi gerçekleşti. Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen deprem sonrası resmi raporlara göre 18 bin 373 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü.

17 yıl önce yaşanan büyük acının ardından gerekli dersler alınmadı. 'Kentsel dönüşüm' adı altında yüksek katlı binalar inşa edildi. Toplanma alanlarına rezidans ve AVM'ler dikildi. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentler betona gömüldü. 

17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem felaketinin üzerinden tam 17 yıl geçti. 17 bin 781 kişinin hayatını kaybettiği felaketin ardından geçen 17 yılın ardından acılar hep taze ve aynı kalmaya devam etti. Yer yıl olduğu gibi bu senede anma töreni için Gölcük Kavaklı Marina meydanına gelen vatandaşlar duygu dolu anlar yaşadı.17 yıl önce aynı acıları yaşayan depremzedeler, deprem şehitlerini unutmadıklarını ve unutmayacaklarını bir kez daha gösterdi.

İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan anma töreninin ardından Ankara Kocatepe Camii İmamı Hatibi İsmail Coşarın Kuran’ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Yusuf Doğanın deprem şehitleri için dua etmesiyle devam etti.

YOĞUN KATILIM

17 Ağustos deprem felaketinin 17. yılında Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Ak Parti İl Başkanı Şemsettin Ceylan, KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, ve İl Müftüsü Yusuf Doğan, Ankara Kocatepe Camii İmam Hatibi İsmail Coşar deprem şehitlerini anma törenine katıldı.

"Ders alarak yolumuza devam edeceğiz"

17 Ağustos gecesi yaşadıklarına ve ilçenin durumuna değinen Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “ Asrın felaketinin üzerinden tam 17 yıl geçti. Deprem felaketinin ne anlama geldiğini çoğumuz o tarihe kadar bilmiyorduk.1999 da hemen burada, Kavaklı’da, denize bakan 6 ktlı bir binanın ikinci katında yaşıyordum. Depremi orada yaşadım. Sadece 45 saniyeydi ama her yönden gelen bir sarsıntıydı. Evimiz yıkılmadı ama kendimizi suyun içerisinde bulduk. Rıhtım çökmüş ve deniz 150*200 metre içeriye gelmişti. O felaket sonrası Gölcük’ü her birimiz hatırlıyoruz. Geride kalanlar, her birimiz ‘Burada bir daha hayat devam eder mi?’ diye soruyorduk. Tam bir karamsarlık hakimdi. Bu depremin bir gerçeği, aslı. Bunun bir çok nedeni var. Biz o nedenleri sorgulamayacağız ama o nedenlerin ışığında geleceğimizi şekillendirerek, ders alarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

“17 Ağustos ülkemiz için bir milattır”
Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, “Asrın felaketinin 17. yılında bir kez daha şehitlerimizi anmak adına burada toplanmış bulunuyoruz. Hiç kuşku yok 17 Ağustos ülkemiz için bir milattır. 17 Ağustos ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla her 17 Ağustos’ta bizler depremle yaşmayı öğrenmenin ve bilinçlenmenin gerekliliğini bir kez daha haykırıyoruz. Özellikle son 10 yılda Gölcük’te yaşanan depremin hemen akabinde hiç kuşku yok pek çok can kaybı oldu ama bu deprem bir kez daha gösterdi ki millet devletiyle el ele vererek bütün dünyaya bir dayanışma örneği gösterdi” şeklinde konuştu.

"Deprem gündemden düşürülmemeli"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş da 17 yıl önce büyük bir deprem meydana geldiğini belirterek, büyüklük, etki alanı ve maddi kaybı açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşadıklarını söyledi.

Yaklaşık 16 milyon insanın depremden etkilendiğini ifade eden Kurtuluş, böyle büyük deprem meydana gelmeden önce öncüler ortaya koyduğunu kaydetti.

Kurtuluş, görevlerinin öncüleri incelemek ve bunlardan anlamlar çıkarıp, depremle ilgili tedbir almak olduğunu dile getirerek, deprem öncüleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Bölgede en büyük depremlerden birisinin 1894'de meydana geldiğini anlatan Kurtuluş, 1999'a kadar fayın büyük bir sıkışma yaşayarak depremin meydana geldiğini bildirdi.

Kurtuluş, deprem öncesi çalışmalarında bölgeyi incelediğini ve bazı öncüleri gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"O dönem depremin öncüleri anlattığımızda halkımız kulak vermedi. 'Deprem geliyor' diye felaket tellallığı yaptığımızı söylediler. Daha sonra 17 Ağustos'ta deprem oldu, sonra işi anladık. Büyük deprem oluştu, 45 saniyede bizi perişan etti. Depremden sonra yaptığımız çalışmalarda büyük hasarlar oluşmasında kötü kaliteli yapıların neden olduğunu gördük. Hiçbiri deprem şartlarına uymamıştı. Balçık zeminlerdeki inşaat yoğunluğu hasarın seviyesini arttırdı. Binalarda yanlış temel dizaynından dolayı hasar büyüdü. Ev inşaatlarında tuzlu deniz kumu kullanılması beton dayanımını azalttı. Küçük sarsıntıda yıkılmalar oldu. İmar dışı yapılan kat arttırımı ve eklentiler, binanın statiğini ile periyodunu değiştirdi. Bu nedenle binaların çok daha fazla yıkılmasına neden oldu. Deprem bilinci yeterince geliştirilemedi. Depremle ilgili sürekli eğitim şart. Halk mahalle bazında eğitilmeli, sık sık yapılacak tatbikatlarla deprem gündemden düşürülmemeli. Eğer deprem gündemden düşerse kötü neticelerle karşılaşabiliriz."

 

 




 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı