Karamürsel de bugün Kayacık Mahallesi Rauf Denktaş Bulvarında direksiyon sınavı yapıldı.

Karamürsel de sürücü kurslarından ehliyet almak isteyen kursiyerler, bugün direksiyon sınavının heyecanı yaşadılar.

Bazı kursiyerler direksiyon sınavını geçerek sürücü belgesini almaya hak kazanırken, bazı kursiyerler de çok heyecanlanmaları nedeniyle başarısız oldular ve bir sonraki direksiyon sınavına kaldılar.

Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan ve sürücü adaylarına tavsiyelerde bulunan Demir Sürücü Kursunun Sahibi Uğur Demir “ Direksiyon sınavında  Aynaları, koltuğu kendinize göre ayarladıktan sonra mutlaka emniyet kemerinizi takınız.

- Vites takılı durumdaysa, debriyaja basarak boşa alınız. Debriyaja basılı konumdayken kontağı çevirip araç çalışmaya başladıktan sonra anahtarı basmayı bırakınız.

- Gideceğiniz yöne göre sinyalinizi veriniz, frene basarak el frenini indiriniz.

- Ayağınız sonuna kadar debriyaja basılı haldeyken vitesi 1’e takarak kalkışınızı yapınız.

Heyecan Faktörü:

- Direksiyon sınavının en önemli değişkenidir. Sınava başlamadan önce mutlaka heyacanınızı yeniniz.  Birçok adayın kalma sebebi  direkt ya da dolaylı olarak heyecandır. Sınav anında karşılaşılan en büyük sıkıntılardan biri adayın heyecandan titremesi ve neticesinde direksiyon tutuşu fren gaz ve debriyaj hakimiyeti azalmasıdır. 

Direksiyon hakimiyeti:

- Direksiyon tutuşu 09:15 konumunda olmalıdır.

- Direksiyonu vites değiştirmenin dışındaki zamanlarda tek elle tutmak hatalı bir davranıştır. Fakat dönüşlerde iki elle direksiyonu tutarak dönmek zordur. Bu noktada bir el hafif serbest bırakılarak dönülen yöne göre diğer elin haraketi artırılır.

- Bir yerden dönüş yaparken, mevcut açıya göre bir yandan da direksiyon toplanmalıdır.

- Direksiyon özelliği gereği dönüş tamamlandığında kendini az da olsa toplayabilmektedir. Bu noktada direksiyona yardımcı olunuz ve dönüşünüzü tamamlayınız.

Yokuşta kalkış:

Komisyon üyelerinin dikkat ettiği diğer önemli bir husus yokuşta kalkıştır. 

- %7 eğime sahip önceden belirlenmiş alanda durulur.

- 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan kalkış yapılır.

- Kalkış yaparken el freni kullanılmaz.

- Yokuşta kalkış yapabilmenizin en kolay yolu yarım debriyaj yapmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan çektiğimizde öyle bir an gelecektir ki araç daha gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru gitme eylemi içinde olacaktır.Zaten yarım debriyaj anına hafifçe ulaşılırken araçtaki titremeyi göreceksiniz. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz. Araç hareket ettikten 2-3 saniye sonra ayağınızı tamamen debriyajdan çekebilirsiniz. Bu durumda, düzgün yarım debriyaj yaptığınızda aracı kesinlikle stop ettirmezsiniz ve aracın geriye kayma ihtimali yok olur. Eğer yokuşta stop ettirirseniz üzülmeyin. Direksiyon sınavında "2.defa" stop eden sınavdan başarısız kabul edilmektedir.

Geri-Geri Park Etme:  

Park etme Sınavın en önemli değişkenlerinden biri olarak kabul ediyoruz. En çok aday ne yazık ki park yüzünden kalmaktadır.

- Park etme iki duba arasına yapılır.

- Dubalar arasındaki mesafe aracın uzunluğunun 1,5 katı kadar olmalıdır.

- Bunun yanında park alanları paralel çizgilerle belirlenmiştir.

- Bir hamlede iki duba arasına girilir, iki duba arasında en fazla 2 hamlede park gerçekleştirilir. (Daha önce haberlerde tek hamlede park zorunluluğu geldi başlıkları yayınlandı. Bu tarz haberlere inanmayın.) Önemli olan park yerine geri geri gelirken bir defada yani ileri-geri yapmadan girmek gerekiyor. Park alanı içine girdiniz diyelim. Bundan sonra iki hamlede aracı düzeltebilirsiniz. Doğru park etme için tek hakkınız bulunuyor.

- Kaldırımla araç arasındaki mesafe 50 cm’den fazla olmamalıdır. 

-Dubalara çarpmamanız ve kaldırıma çıkmamanız gerekiyor.

- "Geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola dönemiyor." Özetle geri geri gelirken "L" yapma anlamına gelmektedir. Direksiyon sınavının yapıldığı alanın niteliğine göre gerekli bilgiyi ve tecrübeyi usta öğreticinizden öğrenebilirsiniz.

İki duba arasına park etmenin püf noktaları

Geri Geri gelme:

- Sürücü adayları önceden belirlenmiş alanlarda 25 metre şerit ihlali yapmadan çizgilere paralel geri geri gelmeliler.

- Geri geri gelirken direksiyon sol el ile üsten tutulur.

- Vücut tam geriyi görecek şekilde döndürülür. ( Not: Geri geri gelirken kesinlikle kendinizi germeyiniz. Bu konuda sıkıntılarınız varsa mutlaka bunun üzerine çalışın. )

- Geri geri gelmeyi bitirmeden önünüze dönmeyin. Tam olarak araç durduğunda önünüze dönebilirsiniz.

- Geri geri gelirken önemli hususlardan biri direksiyonda hakimiyetidir direksiyonu sağa sola çok kırmadan istikametinizi bozmadan gelmeniz önemlidir.(Geri geri gelirken bazen yön kavramı karışabiliyor) Paralel çizgilerin dışına çıkmamalısınız.

- Geri geri gelirken, geriye dönmeden sol, sağ ve iç dikiz aynalarıyla da gelebilirsiniz. Son dönemde bu tür uygulamalar için herhangi bir engel bulunmuyor. Usta öğreticinize sorunuz.

Durma, Duraklama, Takip Mesafesi, Aynalar, U Dönüşü ve Trafik İşaretleri

-Durma ve duraklama yapılacağı zaman aniden freni köklememek gerekiyor. Bu gibi bir tavır hem taşıdığınız yolcuları hem de trafiği tehlikeye düşürebilir.

-Öncelikle takip mesafesini mutlaka koruyun. 50 km hızla gidiyorsanız en az 25 metrelik bir ara bırakmanız gerekiyor. Ani bir duruş anında aradaki 25 metre rahatlıkla durmanızı sağlar ve kaza riskinizi en aza indirir.

-Sağa veya sola duraklama yaparken aynalardan yolun uygunluğuna dikkat etmelisiniz. Aynalar ayarlanırken ne çok dışı ne de çok içi görecek şekilde olmalıdır. Trafiğin akış durumunu kontrol etmek için ise arada bir iç dikiz aynanızdan da bakabilirsiniz.

-Işıklara yaklaştığınız zaman dikkatli olun. Kesinlikle kırmızı ışıktan geçmeyin. Işık olmayan bir kavşağa yaklaştığınızda diğer araçların geçiş üstünlüğüne öncelik verin.

-Arada bir yolun sağında ve solundaki levhaları mutlaka kontrol edin. Hız sınırlarına uyun ve yayalara müsaade ediniz.

-Özellikle sollamaya başlamadan sol aynaya , sollamayı bitirirken sağ aynayı kontrol etmeyi unutmayın. 

- U dönüşü yapılmadan önce dönülecek tarafa doğru sinyal vermelisiniz kural olarak yerleşim yeri içinde 15 metre önceden sinyal verebilirsiniz. Eğer hızlıysanız U dönüşü yapmak kontrolü kaybettirir. Bu noktada hızınızı ve haliyle vitesinizi küçültün. Aynı zamanda U dönüşü yaptığınız yer kavşak ise veya trafik ışıkları varsa kural ihlallerinin de önüne geçmiş olursunuz.

-Adayın, 30 km hız ile giderken aniden frene basması istenmektedir. Ani freni, usta öğreticinizin öğrettiği şekliyle yapınız.Fren yaparken akan trafiği kontrol etmeyi unutmayınız.

Sinyaller:

- Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz.

- Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız. 

- Sinyallerle işiniz bitince kapatmayı unutmayınız.

Trafikte Seyrederken:

- Birinci vites kalkış vitesidir. Birinci vitesle kalkış yapılır ve motor devrini aldıktan sonra ikinci vitese geçiş yapabilirsiniz. Birinci viteste motoru bağırtmak sınavınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Aynı şekilde çok yavaşladığınız durumlarda vitesi hızınıza göre düşürmeyi unutmamalısınız.

- Motor devri (RPM) motorun dakikadaki dönüş sayısıdır. Vites değiştirirken motor devir göstergesine bakabilirsiniz. Genelde İbre 2500 civarında ise vitesi yükseltebilirsiniz. Yine aynı şekilde motor devri 2500 seviyelerinin altına düştüyse ve araç devirsiz çalışıyorsa vitesi düşürmeniz gerektiğini yine ibreden anlayabilirsiniz.

- Yokuşlara çıkarken vites hassasiyeti düz yoldaki gibi değildir. Düz yolda çok yavaşladığınızda 2. viteste gitmeyi başarabilseniz bile, yokuşta devirsiz kullanmanıza neden olabilir. Bu noktada motorun ihtiyacına göre hareket etmeyi öğrenmelisiniz. Gerekirse vites düşürmelisiniz.

- Yokuştan inerken vitesiniz boşta olmamalıdır. Korumanız gereken hıza ve takip mesafesine göre vitesi 1 veya 2. viteste tutmanız faydanıza olacaktır.

-Sınav güzergâhları şehir içi olduklarından hız sınırı 50 km' dir.Bu durumda sınavlar 2. viteste tamamlanmakta çok nadir olarak 3. vitese çıkmanız gerekebilir. 4 veya 5. vites kullanılmamaktadır.

-Aniden durmanız gerektiğinde, vitesi bire düşürerek kalkış yapınız.

-Vites değiştirirken debriyaja tam basınız. Hiç bir zaman debriyajdan ayağınızı birden çekmeyin yoksa araç stop eder.

Hata yaptıysanız:

Hata yaptığınızda kesinlikle o hatanızı düşünmeyin. Yaptığınızı düşündüğünüz hata, daha çok hata yapmanıza ve motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. Hata yapmanıza rağmen araçtan indirilmediyseniz başarılı olmak için şansınız henüz bitmiş sayılmaz. Sınavı tamamladıysanız inmeden önce vitesi boşa alın, el frenin çekerek sol aynadan yolun durumunu gözleyin eğer yol müsaitse araçtan inebilirsiniz.” Dedi.

 

 




 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı