Karamürsel in Kızderbent Mahallesi sakinlerinin hukuki mücadelesi devam ediyor.

Karamürsel de  tarım ve hayvancılığın yapıldığı Kızderbent Mahallesinde taş ocağının yapılmasını istemeyen mahalle sakinleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçen yıl  çağrılmıştı.

Kızderbent Mahalle Sakinleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında taş ocağı istemeyen binlerce mahalle sakinlerinin imzalarını vermeleri ve görüşlerini bildirmelerine rağmen bakanlık tarafından ÇED raporu olumlu yani taş ocağının yapılmasına uygun karar verilmişti.

Kızderbent Mahallesi sakinleri ÇED Raporuna itiraz olarak Bursa 3.İdare Mahkemesine 22 Nisan 2021 tarihinde başvurmuştu.

Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından 31 Mart 2022 tarihinde 7 kişilik uzman bilirkişi ekibi Karamürsel in Kızderbent Mahallesine gönderildi.

Kızderbent Mahallesine gelen 7 kişilik uzman ekip yaptığı çalışmalar sonucu bilirkişi raporunu Bursa 3.İdare Mahkemesine teslim etti ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından taş ocağının açılmasına olumlu yanıt olan ÇED raporuna mahkeme bilirkişileri olumsuz yazarak taş ocağının açılmasına izin vermedi.

Mahkeme bilirkişi raporunun en son satırlarında yazan kısım şöyle,

“ Söz konusu proje alanına yakın mesafede 3 adet farklı ocak tespit edilmiştir. Ocak mesafeleri değerlendirildiğinde proje içerisinde yapılması planlanan andezit ocağının baraj alanlarına mesafesi ile tespit edilen ocakların mesafeleri oldukça birbirine benzerdir.

Ayrıca civarda bulunan bu aktif ocaklarla söz konusu proje alanında yapılması planlanan ocakların kümülatif toz emisyon değerlendirilmelerinin yapılmadığı görülmüştür.

Mevcutta malzeme temininde kullanılma potansiyeli bulunan ocakların olması, baraj inşaatı bittikten sonra kullanılmayacağı beyan edilen ve baraj göl alanı dışarısında kalan andezit ocağının yapılması gerekliliğini düşündürmektedir.

Gerek patlama sonucu oluşacak titreşim, gürültü, gerekse oluşturacağı toz emisyonları açısından andezit ocağının yapılmasının çevresel etkisinin uygun olmayacağı kanaatini oluşturmuştur.”İbareleri yer alıyor.

Gazetemize açıklamada bulunan Kızderbentliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Enver Demirsoysal “ Hukuki mücadelemiz devam ediyor. Mahkeme tarafından görevlendirilen 7 kişilik uzman bilirkişi de Kızderbent te taş ocağının açılmasının uygun olmayacağını belirtmiştir. Mahkeme nin kazananı Kızderbent Mahallesi sakinleri olacaktır. Kızderbent te taş ocağı açılmayacaktır.” Dedi.

 




 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı