Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 12 yıldır çalışma yaptığı Ereğli’de bu kez cephe rehabilitasyonu ve sokak iyileştirme projesi ile tarihi evlerinin hayat bulmasını sağlayacak. Proje, Koruma Kurulu tarafından onaylandı ve ihale aşamasına geldi.

YENİ PROJE HAZIR

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kocaeli’de ne yazık ki bu medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi yapılar yok denecek kadar az. İzmit’te son yıllarda yapılan Tarih Koridoru ile İzmit evleri ortaya çıkartılırken, uzun yıllardır gündemde olan tarihi Ereğli evleri için de Büyükşehir Belediyesi çalışmalarının sonuna geldi. Büyükşehir, Ereğli Evleri Cephe Rehabilitasyonu ve Sokak İyileştirme Projesi’ni tamamladı ve ihale aşamasına geldi. Yapılacak çalışma ile Ereğli evleri yeniden hayat bulacak.

 

UZUN YILLARDIR ÇALIŞMA YAPILIYOR

Kocaeli’de balıkçı kasabası olarak bilinen ve nüfusun önemli bölümünün geçim kaynağı balıkçılık olan Ereğli, aslında tarihi evleri ile de ön plana çıkıyor. Tüm kapıları kıbleye bakan, kapılarının şekli ve mimari yapıları ile tarihe ışık tutan evlerin geleceğe taşınması için Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 12 yıldır çalışma yapıyor. Evlerin özel mülkiyet olmasından kaynaklı sıkıntıların aşılmaması nedeniyle çalışmalar ya eksik kaldı ya da eksik bırakılmak zorunda kaldı.

102 KÜLTÜR VARLIĞI VAR

Tarihi Ereğli evlerinin için 2015 yılında Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Doktora Öğretim Üyesi Nurdan Kuban tarafından yapılan koruma amaçlı imar planı çalışmasında evlerin tüm detayları ortaya çıkarıldı. 2015 yılında kentsel SİT alanı içinde sadece 18 yapı tescilli görünürken yapılan çalışmada sit alanı içinde 209 yapı tespit edilip 102’si korunması gerekli kültür varlığı olarak saptandı. Saptanan bu yapılar korunması gereken kültür varlığı olarak ilan edildi.

2 BİNA RESTORE EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi, Ereğli evleri için ilk yaptığı çalışmada tescilli olan binaların projelerinin yapılması için hak sahiplerinden muvafakatname istedi. O dönem tescilli olan 18 binadan 13’ünün sahibi muvafakatname verdi. Büyükşehir tarafından alınan 3 binanın 2’si restore edildi. Muvafakatnamesi alınan 10 binanın ise projeleri yapılarak hak sahiplerine verildi. Ancak hak sahipleri restorasyona yanaşmadı.

HAK SAHİPLERİ DESTEK VERMİYOR

Ereğli Evleri Hayat buluyor projesi kapsamında yaklaşık 10-12 yıldır çalışma yapan Büyükşehir Belediyesi’ne, muvafakatname veren ve projesi yapılan hak sahiplerinden sadece bir tanesi Kültür Bakanlığına proje yardımı için başvuruda bulundu. Ancak o da restorasyon çalışmasını yapmadı. Evlerin özel mülkiyet olması nedeniyle yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması ve bölgede yeni bir çalışma yapılması için Büyükşehir yeniden proje çalışması yaptı.

İHALEYE ÇIKIYOR

Büyükşehir Belediyesi Ereğli Evleri için bu kez cephe rehabilitasyonu ve sokak iyileştirme projesini hazırladı. Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje, ihale aşamasına geldi. Şartnamesi tamamlanmak üzere olan projenin kısa zaman içinde ihaleye çıkması bekleniyor. Proje ile vatandaşların yapmadığı tescilli ya da tescilsiz yapıların cepheleri düzenlenecek. Sokaklar aslına uygun olarak düzenlenecek.

ETAP ETAP YAPILACAK

Etaplar halinde yürütülecek olan proje ile birlikte tescilli olan ve şu anda kullanılan evlerde aslına uygun olmayan değişiklikler aslına uygun hale getirilecek. Restorasyon yapılması gereken binaların hak sahipleri ile yeniden görüşülerek restorasyon çalışmalarının yapılması için tüm proje çalışmaları yapılacak. Sit alanı içinde olan harabelerin konut dokunulmazlığı olması nedeniyle yeniden çalışma yapılacak.

 



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı