Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Kurucusu Zeki Gürsu, grup bünyesinde bez bebek atölyesi kuracaklarını dile getirdi.

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu, tanıtımlarının ve projelerinin dahilinde olan bir çalışmayı daha tamamladı. Kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürün görsel ihtiyacı olan yöresel kıyafetli giysileri ile bez bebeklerin, pandemi sürecinde uygulama planlamasını yapıldı. Çalışmalarda bez bebekleri el emeği ile yapıp bağışlayan Sevil Dinler Ateş'e tasarım ve giydirmeleri için Gülderen Aksu'ya destek verenlere teşekkür etti.

'Atölye kurmak istiyoruz'..

Süreç hakkında bilgi veren Gürsu, "Yaptığımız oyuncaklara kendi yöremden uygulamayı düşündüm. Birçok yörenin kendine özgü bez bebeği var. Bizim yöremize baktığımda böyle bir şey yoktu ve kaybolmak üzere olan bir kıyafet kültürü vardı" dedi. Yöresel kıyafetli bez bebekleri tanıtım ve gelenekleri yaşatmak adına uygulandığı dile getiren Gürsu, "Bez bebek yapımını yaygınlaştırmak için müzemizin bir bölümünde atölye kurup çocuklara ve misafirlerimize güvenle verebileceğimiz oyuncak yapmak istiyoruz. Bebeklerin yapımında bez ürünler kullanıyoruz" dedi.  Gürsu ayrıca konuşmasına, "Atölyede örme bebekler ile birlikte giysilerini tülbent ve bel kuşağı, yelek, çorap ve çetik,  saten özel gün şalvarı, kolsuz yakasız iç astarlı düğmesiz, düğmeli işlemeli yelek, Kolsuz iç astarlı düğmesiz yelek,  işlemeli peşkir gibi yöresel kıyafetleri tasarlıyoruz" sözlerini de ekledi.

'Tamamen güvenli oyuncaklar'..

Gürsu, "Bebekleri yaparken tamamen doğal ürünler kullanacağız. Günümüzde birçok oyuncak türünde plastik ve boya gibi zararlı maddeler bulunuyor.  Bu nedenle güvenle verebileceğimiz oyuncak yapmak istediğimiz için bebeklerin yapımında bez ürünler kullanıyoruz" dedi. Bez bebeklerin çok beğenildiğini anlatan Gürsu, "Bez bebekleri yapmaya başlamadan önce eski fotoğraflara bakarak, burada yaşayan insanların yıllar önce ne giydiğini araştırıp bu kültürü yaşatan insanlarla görüştüm ve onlardan esinlenerek bez bebeklerin kıyafetlerini gönüllü gurup arkadaşlarım ile tasarlayıp dikmeye başladık" ifadelerini kullandı. Gürsu ayrıca, bez bebek satışlarından elde edeceği gelirle müzenin ihtiyaçları ve atölye kurmayı istediğini de belirtti.

 

 



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı