Raife Aysel AKKANAT ın Köşe Yazısı..

Neyin hakkından söz ediyorsak, onu eksik yapıyoruz sanki. Vicdan merhamet olmayınca kalpte, istediğiniz kadar kanun, hak konsun. İşte günümüzde olduğu gibi, çok da bir işe yaramıyor.

Aslında, biraz hayvan severlerden bahsetmek istiyorum ben. Kimdir bu hayvan severler? Son yıllarda bu kadar sorunların, dertlerin üstüne bir de sanki hayvan sever olmayanlar, hayvan düşmanı gibi algılanıyor. En basitinden bir deprem yaşadık. ‘İşte sizin o eziyet ettiğiniz köpekler, enkazda sizden çok yardım ediyor.’ Ya da insanlarla hayvanların kıyaslanması. Yahu bu kadar zor mu sevgi? İnsanı da sev hayvanı da ne olacak.

İnsanları sevmeyen hayvan severleri de anlamıyorum. Onlar da tıpkı hayvanlara eziyet eden insanlar gibiler. Sevgileri kısıtlı. Kiminin yalnız insana sevgisi kiminin hayvana.

Bir de sevgisini gösterebilen veyahut gösteremeyen kişiler var. Kimi kucağında köpeği gezdirir, ona mamalar alır, resimleri sosyal medyada paylaşır. Sonra sıkılıp terk eder. Kimisi de dokunamaz doyurur, merhamet eder.

Herkesin fikrine saygı duymak öyle de zor ki, işkence neredeyse…

Şimdi, hayvan severler bu yazımı yanlış anlamazlar umarım. Belediyeler ve veterinerler, bu şuursuzca hayvan severlerle gerçekten zorlanarak mücadele ediyorlar. Asıl olan, insanların doğayı katletmesi sonucunda, hayvanların zor durumlarda kalmaları. Dünya kurulduğundan beri var olan hayvanlara sevgi gösterisi, şehirleşmenin ortaya çıkmasıyla sorun teşkil etmeye başladı.

Herkes hayvan sahiplenmek istemeyebilir. Ancak zulüm etmemeliler. Eğer, bir hayvanı da sahiplendiyseniz onu artık terk edemezsiniz. Bunu göz önüne alarak sahiplenmelisiniz.

Yaşamın tek olduğunu, yaşayan tüm canlıların ortak bir kökeni olduğunu ve türlerin evrimi yönünde farklılaştığını, yaşayan tüm canlıların doğal hakları olduğunu ve sinir sistemi olan her canlının kendine özgü hakları olduğunu, hiçbir canlının ‘bu insandır, bu hayvandır, bu hayvan yararsızdır’ gibi ötelemelerle bir başkası üzerine hakimiyet kılma hakkı olmadığını bilerek yaşamalıyız, bize bahşedilen ortak dünyamızda.

Merhamet gibi güzel bir duygumuz var. Bazen, hayvanlar bizden çok daha güzel gösteriyorlar bu duygularını. Sevgi, merhamet, kimseden bir şey götürmez. Bilakis, kazancımız daha büyük bir geri dönüşüm olur.

Sevgimizi, merhametimizi, esirgemeyelim; bu malum günlerde sevgimizi göstermenin farklı yollarını bularak, zenginleştirelim.

Ayırmadan, ötekileştirmeden.  

 



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı